Pohádka o zlobivé kryse (Bryan Talbot) - recenze pro Pevnost

16.06.2009 23:46

Přestože Pohádka o zlobivé kryse není fantastika, zasluhuje pozornost kvůli nesporným kvalitám. Komiks napsal a nakreslil autor výborných sci-fi grafických románů Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria Bryan Talbot, jenž patří mezi největší hvězdy světového komiksu.

Hlavní hrdinka byla v dětství matkou opovrhovaná a otcem sexuálně zneužívaná. Teď hledá štěstí v londýnských ulicích, trápí ji děsivé představy a bojí se lidí. Na takové téma už vznikly stohy laciného škváru plného sentimentálních a slizce dojímavých blábolů. Avšak Talbot k látce přistoupil seriózně a vytvořil jedinečnou knihu, která teď pomáhá mnoha dětem v podobně prekérních situacích. Neplýtvá slovy ani obrazem, nesnaží se ve čtenáři vyvolat umělé pocity... jde jen po tom podstatném, strohém a silném. Ve vrcholných pasážích dosahuje maximální přesvědčivosti a z hlediska psychoanalýzy absolutní přesnosti. Hrdinku vede po cestě dlážděné typickými problémy, s jakými se setkávají všechny oběti zneužívání. Ohromuje autenticitou, nepřehání, nedodává falešnou útěchu tam, kde nebývá. Tohle malé velké dílo je přesně, citlivě a umělecky hodnotně zpracovaná výpověď o povaze citového strádání jedince s narušeným psychosociálním vývojem.

Komiksu k úplné dokonalosti chybí jen maličko – že nejsme Britové. Nemuseli bychom číst průměrné překlady a rozuměli bychom více reáliím.

Bryan Talbot: Pohádka o zlobivé kryse
Překlad: Dana Krejčová
Obálka: Bryan Talbot
Vydalo: Comics Centrum, Praha 2008
144 stran, 299/599 Kč


90%
 

Diskusní téma: Pohádka o zlobivé kryse (Bryan Talbot) - recenze pro Pevnost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek